Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 5. lipnja 2014.

LIKOVI ANTUNA ABRAMOVIĆA USKORO KREĆU PUT ISTRE
Popaji iz Posavskih Podgajaca postat će atrakcija porečkog restorana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Objavljeno prije 11 h i 49 min
Ugostitelj iz Poreča naručio je četiri Popaja, dva velika, visoka oko četiri metra, i dva mala


Nakon što je oduševio javnost svojim šokačkim jurskim parkom postavljenim pred kućom uz cestu, u kojemu dinosauri, veliki i mali u društvu s rodama, ponosno stoje i dočekuju putnike namjernike, Antun Abramović iz Posavskih Podgajaca ovih se dana “bori” s mornarom Popajem.
I to ne s jednim, nego s četiri koja bi ovog vikenda trebala krenuti put Istre. Naime, ugostitelj iz Poreča naručio je četiri Popaja, dva velika, visoka oko četiri metra, i dva mala, koje namjerava izložiti u krugu svoga restorana. A sudeći prema viđenom u Antunovu dvorištu, gdje se udara zadnji glanc, zasigurno će biti prava atrakcija turistima. Narudžba je stigla još 1. svibnja i Antun je odmah prionuo poslu, no tada su uslijedile poplave. Nakon što se situacija u Posavskim Podgajcima, kojima je Sava najozbiljnije zaprijetila i potopila dio kuća, stabilizirala, Antun se vratio svome hobiju. U neizvjesnosti, psihozi i strepnji koju su proživljavali Podgajčani posljednjih 20-ak dana, to mu je, kaže, bio lijek i način da se malo opusti i misli usredotoči na nešto drugo i bar se malo rastereti.
Taj podgajački soboslikar i ličilac lani je bio prisiljen zatvoriti svoj obrt, iako je bio jedini takve vrste u istočnom dijelu županjske Posavine, posla nije bilo. Nezaposleni su i on i supruga i teško je, kaže, biti u naponu radne snage i znati svoj posao, a besposlen sjediti u kući, uz poražavajuću spoznaju da svojoj obitelji ne možeš osigurati egzistenciju. Iz dosade je prije nekoliko godina za Uskrs izradio dvometarsku pisanicu, izložio je pred kuću, što se pokazalo pravim pogotkom. A nakon toga, sinovi su htjeli dinosaure. A tata kao tata, prionuo je poslu. Danima je kocke od kubika stiropora obrađivao žičanom četkom, strugao, šmirglao i dotjerivao, a potom bojio. I pod njegovim su rukama oživjeli pravi dinosauri koji su postali zaštitni znak Posavskih Podgajaca.
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
dinosauri preživjeli poplavu
Dinosauri su preživjeli poplavu. Voda do njih, srećom, nije stigla, cijelo vrijeme su na mjestu i pomno motre što se događa u njihovome selu. “Ma čvrsti su oni, ne predaju se tako lako. Čak je i dinosaur kojeg sam izradio sestrični u Rajevom Selu preživio tamošnji potop. Plutao je i na kraju se smjestio na krovu kuće gdje je dočekao spasioce. Malo je ozlijedio prednju šapu, ali to je najmanji problem. Sanirat ćemo ozljedu i bit će kao novi”, kaže Antun.

Nema komentara:

Objavi komentar